Американските индекси не успяха да изплуват и завършиха сесията на червено

Американските индекси не успяха да изплуват и завършиха сесията на червено

Снимка: Ройтерс

Американските водещи индекси не можаха да запазят силните си ръстове по време на сесията в сряда и завършиха деня на червена територия на фона на смесени резултати от поредната порция корпоративни отчети.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite завърши сесията със спад от 0,23% до ниво от 8102,02 пункта, след като отбеляза нов рекорд в рамките на деня. От своя страна широкият измерител S&P 500 също отписа 0,22%, достигайки 2927,25 пункта. Сред по-лошо представилите се сектори бяха тези на енергията и комуникациите.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average също завърши сесията при спад от 0,22%, на ниво от 26 597,05 пункта, съобщава CNBC.

Акциите на Caterpillar отписаха 3,2%, въпреки че компанията публикува по-добри от очакваното данни за печалбата си през първото тримесечие. Тя обаче изненада неприятно анализаторите, като регистрира спад от 4% на продажбите на строителна техника в Азиатско-тихоокеанския регион.

Телекомуникационният гигант AT&T също допринесе за мрачното настроение на пазара. Цената на акциите на компанията отписа 4%, след като тя публикува приходи за тримесечието, които не можаха да отговорят на очакванията.

Спадовете на водещите индекси се случват по-малко от пет месеца след силното понижение на пазара през декември, което доведе Wall Street до най-лошата година от финансовата криза насам. Но отдръпването на Федералния резерв от политиката на по-високи лихвени проценти и облекчаването на търговското напрежение между Китай и САЩ помогнаха на пазарите да се възстановят.

Технологичният сектор застана начело на ръстовете, като от Коледа насам той отбелязва повишение от 36%. Книжата на Xerox са най-добре представящите се с поскъпване от почти 80%.

Според Кристиан Фромхерц, главен изпълнителен директор на Tribeca Trade Group, в момента изглежда, че пазарните играчи са обхванати от притеснението „да не изпуснат нещо“. „Смятам, че се нуждаем от поне малко консолидиране на ръстовете“, допълни Фромхерц.

В същото време с пълна сила продължава сезонът на отчетите, като по-късно в сряда предстои Facebook и Microsoft да публикуват своите резултати. В четвъртък пък е ред на Amazon.

До момента близо 130 компании от S&P 500 са представили печалба за първото тримесечие на календарната година. От тях 78% отчитат по-добри от прогнозираното данни за печалбата, посочват от Refinitiv.

Инвеститорите наблюдават отблизо настоящия сезон на отчетите на фона на страхове за свиване на печалбите на компаниите. Анализатори, допитани от FactSet, очакват печалбата на членовете на S&P 500 да се свие с 4,2%. До момента темпът на растеж на печалбата на компаниите е близо 2,4%.

„Ако има рецесия при печалбите, то е трудно да се види при последните отчети“, посочва Ед Ярдени, президент и главен инвестиционен стратег на Yardeni Research.

Междувременно на петролните пазари стойността на „черното злато“ не можа да намери единна посока. Американският сорт WTI отписва 0,83% до 65,75 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент пък остават почти без промяна с ръст от минималните 0,01% до цена от 74,52 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,35% до цена от 1277,60 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се понижава до съответно 2,52% и 2,937%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, нараства с 0,45% до 98,08 пункта.


източник: investor.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of