Борис Джонсън: Ще напуснем ЕС със сделка или без

Борис Джонсън: Ще напуснем ЕС със сделка или без

Снимка: Ройтерс

Бившият британски външен министър Борис Джонсън обеща да извади Обединеното кралство извън ЕС, ако не е необходимо и без сделка, само часове след обявената оставка на премиера Тереза Мей.

Джонсън, който се счита за фаворит да бъде новият премиер, обеща да осъществи Brexit до края на октомври – дори да се окаже невъзможно да се договори по-добра сделка с ЕС, предава The Indipendent.

„Ние ще напуснем ЕС на 31 октомври, със сделката или без сделка“, каза Джонсън по време на икономическа конференция в Швейцария, като добави: „Начинът, по който да се сключи добра сделка, е да се подготвим за излизане без сделка“.

Очаква се, като водещ кандидат за позицията, бившият външен министър да няма много изяви за няколко дни, докато Мей не подаде оставка на 7 юни.

Но той се закле, че хората ще „чуят повече, отколкото искат да чуят“ за неговата кандидатура да я замени през следващите дни.

Джонсън отдава уважение към напускащия премиер, заявявайки, че е била „търпелива и стоическа“ в преодоляването на трудностите, създадени от напускането на ЕС.

Но подчерта същевременно, че нейният наследник може да направи нещата по различен начин, добавяйки: „Новият лидер ще има възможност да прави нещата по различен начин и да даде импулс на нова администрация“.

Коментарите на Джонсън се случват на фона на последните прогнози на букмейкърърите, които подчертават неговата солидна преднина. Според тях има 50% вероятност  Джонсън да е следващият премиер – доста повече от шансовете на втория поставен кандидат – Доминик Рааб (14%).

По време на изказването си бившият ръководител на кампанията за напускане на ЕС заяви, че Обединеното кралство може да създаде „фантастични отношения на свободна търговия“ с ЕС след Brexit, като същевременно стане шампион в глобалната свободна търговия.


източник: investor.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of