Венецуела иска да създаде петролен търговски блок с Русия, Китай и Индия

Венецуела иска да създаде петролен търговски блок с Русия, Китай и Индия

Снимка: Архив Ройтерс

Венецуела се надява да създаде търговски блок с Китай, Индия и Русия, който да подпомогне продажбата на петрол, като плащанията в рамките му ще се извършват във валути, различни от долара. Това заяви министърът по въпросите на петрола в Каракас Мануел Кеведу.

Латиноамериканската държава търси алтернативни методи, за да продължи доставките си на „черно злато“ в Индия – един от ключовите й пазари за износ, след като САЩ наложиха санкции върху петролния й сектор.

Още по темата

„Всички ние можем да построим една икономика и тази икономика не е задължително да бъде в рамките на икономиката на долара“, каза още Кеведу, обръщайки се към Китай, Русия и Индия, цитиран от Ройтерс.

Министърът, който в понеделник заяви, че Каракас е готов на бартерна търговия с Делхи, отказа да разкрие повече детайли за това как планира да се осъществява търговията с Индия.

„Със сигурност няма да информираме (по отношение на това как планираме да осъществяваме бизнес) тези, които искат да унищожат нашата петролна индустрия“, заяви той в рамките на индийската петролна конференция Petrotech.

По думите на Кеведу в момента Венецуела продължава да осъществява доставки за всички свои клиенти въпреки санкциите на Вашингтон.


източник: investor.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of