Времето за празни раздумки изтича – Управление и бизнес

Абдикацията на държавата от задължението й  да опазва националния природен ресурс изведе да улицата хиляди протестиращи тази седмица. Протестът, организиран от няколко неправителствени еко организации беше под наслов „Долу ръцете от Закона! От морето, от планините, от  реките“.

За пореден път природозащитниците и хората, които милеят за опазването на природата в страната скочиха срещу дългогодишните безобразия на знайни и незнайни инвеститори ( които най-често действат с подкрепата на държавни и общински „началници“, кога явна, кога замаскирани), които превръщат райските кътчета на родината ни в грозни бетонни гета.

Фитилът на недоволството

беше запален от подготвените скандални промени в Закона за биологичното разнообразие.Той  разбуни духовете веднага след като партньорът на ГЕРБ в управлението на държавата  – Валери Симеонов внесе предложение, чрез което на Министерството на околната среда и водите се дава възможността да променя зоните от „Натура 2000”,  независимо от научните данни.

И това става въпреки поредната  заплаха  на Европейската комисия, която пак  размаха пръст пред България именно заради Натура 2000. Предупреждението на Еврокомисията за съдебен процес срещу страната ни дойде наред с “очеизваждащите” в последно време примери за погазване на природозащитното законодателство при всякакъв вид градежи и замърсяване на черноморското крайбрежие, строежи и сеч  в национални и природни паркове,  замърсяване и унищожаване на реките.

България продължава да не спазва изискванията на европейското екологично законодателство – не обявява  защитените зони за местообитанията и може да бъде осъдена за това, предупредиха още преди седмица хората от  Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Именно от съобщението на Европейската комисия, стана ясно какви  решения са приети (още през февруари) свързани с процедури за нарушения на европейските закони от страните-членки. В него е посочено, че ако в тримесечен срок страната ни не обяви защитените зони за местообитанията от екологичната мрежа Натура 2000, тя ще бъде осъдена.

По този повод природозащитните организации, които отдавна определят действията на управляващите като „дългогодишен, системен провал“  при изграждането на екологичната мрежа напомниха, че по силата на директивата за хабитатите всяка страна членка на Европейския съюз е задължена да обяви зоните от  Натура 2000 в срок от шест години след като Европейската комисия ги е приела. Именно защитените зони трябва да осигурят запазването  или – където е необходимо, възстановяването на естествените местообитания и на местообитанията на видовете, които България е декларирала пред Еврокомисията, че ще опазва по време на членството си в Евросъюза.

До предупредителното писмо от Еврокомисията

се стигна след неколкократни уведомления от европейската институция,  че страната ни се бави с обявяването на зоните за местообитанията, които отдавна са утвърдени в Европа. Независимо от предупрежденията обаче, нашенското Министерство  на околната среда и водите обяви само 11 от общо 234 зони и извърши трикратни промени на Закона за биологичното разнообразие по отношение на  срока за обявяване на зоните (ЗБР, 2007 – 2 години; ЗБР, 2010 – 4 години; ЗБР, 2013 – 6 години), съобщиха природозащитниците.

Забавеното  обявяване на тези зони с повече от шест години заплашва България с  поредната наказателна процедура, а предвидените по нея  глоби ще трябва да се плащат от българския данъкоплатец, подчертават те. Освен това всеки собственик на имот, попадащ в Натура 2000 зоните за местообитанията, губи сериозни средства за компенсаторни плащания. И не на последно място липсата на заповеди за обявяване на защитени зони създава условия за безбройните и безразборни строителни нарушения на последните диви места в България, както и до презастрояването на Черноморието и планинските курорти, категорични са еколозите.

Всички тези предупреждения обаче трудно стигат до ушите на управляващите, които тайно и полека за пореден път се опитват да пробутат нови „щадящи“ (основно за бетонджиите) текстове в Закона за биоразнообразието, въпреки че  вече бяха приети на първо четене от Народното събрание.  

Природозащитниците не само  подчертават провала на международния ангажимент на страната ни по отношение на това специфично законодателство, но и  обвиниха представителите на ГЕРБ в парламента, че са заблудили обществото, че проблемните предложения ще бъдат оттеглени. А дискусията в парламента (след първия национален протест – на 25 юни) е показала, че няма и намек за приемане исканията на еколозите.

Именно

„катастрофалната ситуация“,

както я определят зелените, която според тях е извън контрола на отговорните институции, беше причината да се организира  втория национален протест.

Промените, за които става дума трябваше да станат факт още през 2013 г, съобщават екозащитниците.  В България резерватите, които трябва да са част от Натура 2000, са над 230 (заемат 33% от територията на страната), но досега само за 11 от тях процедурата е приключена, твърдят организаторите на протеста – Коалиция “За да остане природа в България”. За  останалите райски кътчета управляващите вече 13 години правят всякакви законови “въртели”, за да дадат шанс на знайни и незнайни инвеститори да сбъднат съкровените си бетонови проекти.

Основните искания, които хиляди хора от цялата страна огласиха са народните представители да приемат единствено тези предложения в законопроекта, които не засягат Натура 2000 мрежата или изобщо да не променят закона,  да се спре строителството на Алепу и да се проведе  ОВОС и спиране на строителството в Природен парк „Странджа“.

И тъй като напоследък отчетливо се забелязва , че времето „за празни раздумки“ е на привършване, законодателите или трябва да се вземат в ръце или просто да се връщат по родните си места….

източник: banker.bg

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments