Гърция иска да погаси заем към МВФ

Гърция иска да погаси заем към МВФ

Гърция иска да погаси заем към МВФ

mail13:35 | 15.03.2019прегледи 31 коментарикоментари 0

Гърция дължи около 9,4 млрд. евро на МВФ и проучва възможността да погаси предсрочно над половината от дълга си, става ясно от първия доклад на фонда за Гърция след края на спасителните програми, съобщи телевизия Скай. В момента Гърция е третият най-голям длъжник на МВФ след Аржентина и Украйна, заяви ръководителят на мисията на МВФ за Гърция Питър Долмън.

Гръцкият дълг към фонда би трябвало по график да бъде погасен за пет години с годишни вноски от 1,7 млрд. евро до 2023 г. и една последна вноска от 400 млн. през 2024 г.

Според доклада Гърция проучва възможността да изплати предсрочно поне 5,4 млрд. евро. Подобно действие би намалило годишните разходи за обслужване на публичния дълг, защото кредитите от МВФ са с по-висок лихвен процент от помощта, предоставена от европейските партньори на Гърция.

Миналия четвъртък говорителят на МВФ Джери Райс заяви, че решението за предсрочно погасяване на част от дълга принадлежи изцяло на Гърция, но това няма да повлияе върху наблюдението върху страната след края на меморандумите.


източник: www.economynews.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of