Европейските пазари продължават негативното представяне от сряда

Европейските пазари продължават негативното представяне от сряда

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха с понижение сесията в четвъртък, повлияни от резките спадове на американските пазари от сряда, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 приключи деня със спад от 1,41% до 361,77 пункта, като основно влияние имаха негативните резултати на компаниите от финансовия сектор, както и акциите на петролните компании. Драматичната разпродажба на акции на Wall Street в сряда накара индексът да се смъкне до своето най-ниско ниво от 21 месеца насам, преди да се възстанови леко. 

Още по темата

Лондонският измерител FTSE 200 отметна 1,51%, или 107 пункта, от стойността си до 7038,16 пункта.

В Германия показателят DAX също завърши на червена територия с понижение от 0,86%, или 100 пункта, до 11 611,68 пункта.

Парижкият индекс CAC също приключи със спад от 1,14% до 5147,09 пункта.

Основна тема през последните дни при борсите е докладът на Международния валутен фонд (МВФ), според който нивата на глобалния дълг са достигнали рекордните 182 трлн. долара през 2017 г., нараствайки с почти 50 на сто за едно десетилетие.

В сряда МВФ алармира, че глобалният дълг е достигнал рекордни нива, повишавайки се с близо 50% през последните десет години. Фондът представи шестмесечния си доклад с нова база данни, която показва значително нетно състояние, натрупано в 31 страни, формиращи 61% от глобалното икономическо производство.

Във фокуса на инвеститорите продължава да присъства и решението на Федералния резерв да увеличи лихвените проценти през септември, което накара американския президент Доналд Тръмп да вземе отношение по въпроса, разкритикувайки Фед за действията си, определяйки ги като „грешка“.

Тръмп отново заплаши Китай, че ще наложи още една „порция“ мита върху вноса на китайски продукти на стойност 267 млрд. долара, заявявайки, че Пекин не са готови да сключат търговско примирие със САЩ.

Изявлението на ръководителя на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг във връзка с финансовата нестабилност на Италия от днес привлече вниманието на пазарите. Според Реглинг „няма непосредствена опасност от това Италия да загуби пазарен достъп или рейтингът ѝ да бъде понижен под инвестиционния, тъй като икономиката на страната разполага със скрита сила“.

Пазарите гледат с надежда и към Brexit, като по тази тема главният преговарящ от страна на Европейския съюз Мишел Барние сподели, че е възможно през следващата седмица да бъде постигнато споразумение и подчерта, че Великобритания трябва да приеме евентуален контрол върху търговията между Северна Ирландия и останалата част от страната. Това изявление беше приветствано от германския канцлер Ангела Меркел, която призна, че иска запазването на близки отношения с Обединеното кралство, особено по въпросите на сигурността, и след като тя напусне ЕС.

От автомобилните компании най-важната новина за деня, която беше следена от инвеститорите, е съобщението на BMW, че ще инвестира 4,2 млрд. долара в съвместно предприятие с китайската компания Brilliance Auto.

BMW е първият голям автомобилен концерн, който ще поеме контрол върху съвместно предприятие в пределите на Китай.


източник: investor.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of