Експерт: Въпросът със структурата на ЕК е ключов за Западните Балкани

Експерт: Въпросът със структурата на ЕК е ключов за Западните Балкани

Снимка: Ройтерс

Каква ще бъде структурата на новата Европейска комисия и дали ще има еврокомисар по разширяването в нея е ключово за съдбата на Западните Балкани в Европейския съюз (ЕС). Това каза Боби Бобев, дипломат, Институт за балканистика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

Според Бобев ако ситуацията в Тирана се влоши ЕС може да раздели Северна Македония и Албания и да не започне преговори с албанската страна и през октомври.

„Политическата обстановка в Албания е изключително сложна в следствие на острото противопоставяне на демократическата и социалистическата партия. В страната няма признати избори и небойкотиран парламент от началото на Прехода. Сега обаче нещата са много сериозни, защото политическата криза премина в институционална и се стигна до конституционна такава“, коментира експертът

Той посочи, че във все повече страни в ЕС се налага френската позиция, че блокът не може да се разширява, преди да се реформира.

„С тези откази, с това бавене, с това неизпълнение на обещания, общо взето се постига наслагване на евроскептицизъм. Все по-малко ще се вярва на Брюксел и на ЕС от страна на хората в Западните Балкани“, подчерта Бобев.

Той коментира и напрежението между Белград и Прищина, като отбеляза, че ЕС като цяло е неутрален по отношение на независимостта на Косово, тъй като решението дали ще я признаят зависи от страните членки. Не би могло да се каже, че ЕС не приема Косово като самостоятелна държавно-политическа структура обаче, отбеляза Бобев.

„Как ЕС да няма отношения към Косово като към самостоятелен държавно-политически структурен субект, като вече е влязъл в структурни отношения със страната преди много години и през 2015 г. ЕС и Косово подписаха споразумение за стабилизиране и асоцииране“, посочи Бобев.

Той обърна внимание и на промяната в политическата сцена в Гърция след последните парламентарни избори, когато премиерът Алексис Ципрас беше заменен от лидера на „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис. Според него отношенията на Балканите като цяло ще се запазят същите, а Гърция няма да се откаже от Преспанското споразумение, уреждащо спора за името с Македония, може би само ще постави някои допълнителни условия.

Целия разговор може да проследите във видеото:


източник: investor.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of