ЕК: „Зелената сделка“ ще се провали, ако няма достатъчно инвестиции от държавите

ЕК: „Зелената сделка“ ще се провали, ако няма достатъчно инвестиции от държавите

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен предупреди в сряда (12 февруари), че европейската „Зелена сделка“ би се провалила, ако страните членки откажат да предоставят необходимото финансиране за работниците и регионите, които ще бъдат най-силно засегнати от енергийния преход, съобщава Euractiv. 

Още по темата

По време на пленарната сесия на Европейския парламент (ЕП) Фон дер Лайен защити амбициозната многогодишна финансова рамка (MФР) за финансиране на традиционните европейски политики, включително проектите по Кохезионния фонд, земеделието, както и новите приоритети като цифровата трансформация и отбраната.

Председателят на ЕК постави акцент върху „Зелената сделка“, която самата тя описа като стратегия за растеж за Европа.

Фон дер Лайен посочи, че „няма да приеме“ резултат, който не гарантира поне 25% от бюджета, отделен за борба с глобалното затопляне и за финансирането на справедлив преход за регионите и работниците.

ЕК предложи „Фондът за справедлив преход“ да подкрепи регионите и работниците, които ще се окажат най-сериозно засегнати от трансформацията към по-устойчива и чиста икономика.

Като част от своята „Зелена сделка“ Европа има за цел да се превърне в първия континент, който ще намали своите нетни емисии на въглероден диоксид до нула до 2050 г.

Фон дер Лайен предупреди, че „ако не заделим необходимите средства за подпомагане на регионите и работниците, които са най-силно изложени на икономическите последици от изменението на климата, просто няма да успеем да постигнем климатичен неутралитет“.

Предупрежденията ѝ предшестват срещата на Европейския съвет на 20 февруари, където лидерите на ЕС ще се опитат да преодолеят различията си по отношение на МФР, дългосрочния бюджет на ЕС, за периода 2021-27 г.

Държавите членки продължават да се застъпват за своите досегашни позиции относно общия размер на бюджета и приоритетите, които ще трябва да бъдат финансирани.


източник: investor.bg

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments