Емил Караниколов: Макроикономическата стабилност е приоритет на правителството

Финансовата и макроикономическата стабилност са приоритет на правителството. За миналата година имаме балансиран икономически растеж, за тази година предвиждаме до 4%, а защо да не бъде и повече. Това коментира министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Хората трябва да усетят повишаването на жизнения стандарт и това също е наш приоритет. В стратегията на правителството е заложено до 2021 г. средната работна заплата да е 750 евро. Работим и се надявам, че ще постигнем този резултат“, каза още министърът.

Той похвали усилията на бизнеса и припомни, че управляващите предприемат сериозни мерки да премахнат административната тежест. Постигнахме много, но има още много работа в това отношение, допълни Караниколов.

Според него е изключително важно развитието на инфраструктурата, предимно пътната, особено за Северозападна България, за да бъдат привлечени там инвеститори. 

Още по темата

„За да се повиши стандартът, трябва да има инфраструктура. Обявени са коридорите 4,8,10 – това са изключително важни коридори за развитието на България като цяло“, добави той.

По думите му бъдещето лежи в дигитализацията.

„Бизнесът вече го прави и то доста успешно на някои места. Други вървят по-назад, но ще се справят. Със съдействието на компаниите миналата година беше разработена стратегия „Индустрия 4.0“. В края на годината беше приета от МС като рамка и оттук нататък съвсем скоро ще има Национален икономически съвет“, обяви икономическият министър.

Той сподели още, че въвеждането на дуално обучение е един от факторите за постигане на висок икономически растеж и развитие на пазара на труда, който в момента изпитва силен глад на кадри. Този тип обучение е изключително гъвкаво и предоставя огромни възможности, коментира Караниколов. „За съжаление по време на прехода от планова към пазарна икономика изоставихме образованието и науката и сега плащаме цената за това. Те трябва ефективно да се влеят в икономиката, защото без тях няма как да има растеж“, каза още гостът.

Вижте още във видеото


източник: investor.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of