ЕС търси бързо решение за спасяване на Ядрената сделка с Иран

Икономика и Финанси

Основните европейски сили и Техеран се ангажираха да работят заедно, за да спасят иранската ядрена програма, въпреки решимостта на президента Доналд Тръмп да я унищожи, пише Associated Press.

Комисарят по външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини и външните министри на Великобритания, Франция и Германия заявиха след разговори с иранския външен министър Мохамад Явад Зариф, че спасителните усилия с сферата на икономиката, бизнеса и банковите въпроси, биха могли да доведат до „практически решения през следващите няколко седмици“.

„Спешността бе осъзната“, каза Могерини след срещата в Брюксел. „Позволете да използвам метафора, която някои използва на преговорите – всички ние имаме някой свой близък в критично състояние в болница. Всички ние искаме да го/я извадим от интензивното, колкото е възможно по-скоро“.

Германия, Франция и Великобритания всички са подписали споразумението от 2015, което има за цел да спре Иран от разработване на ядрени оръжия, като в замяна се премахват икономическите санкции. САЩ се изтегли от пакта миналата седмица и обеща да наложи тежки икономически санкции на Иран.

Могерини каза, че „експертните разговори“ по съответните финансови и икономически въпроси, като банкови и петролни сделки, ще започнат скоро, а заместник-министрите на външните работи на трите европейски държави и Иран ще се срещнат във Виена следващата седмица. „Ние отново потвърдихме решимостта си да продължим да изпълняваме ядрената сделка във всичките й части, добросъвестно и в конструктивна атмосфера“, каза тя.

Иранският министър Зариф заяви: „На прав път сме. От съществено значение ще бъдат решенията, които успеем да вземем през следващите няколко седмици.“

На срещата висшите политици изразиха надежда, че дипломацията и обещанието за икономически ползи ще задържат Иран в ядрената сделка, която Европа смята за жизненоважна за сигурността.

„Няма да е лесно, това е ясно за всички нас. Но ако искаме да останем в това споразумение и да гарантираме, че Иран също ще го спазва и ще се придържа към условията му, тогава трябва да поговорим за възможностите договореността да се запази“, заяви германският външен министър Хайко Маас.

В същото време европейските дипломати искаха да покажат, че не неглижират другите проблемни въпроси, свързани с политиката на Техеран, включително ролята на Иран в Сирийския конфликт.

„Искам да подчертая, че не храним илюзии за политиката на Иран постига в региона на Близкия изток. Нямаме илюзии за разрушителното поведение на Иран, но смятаме, че можем да се справим с проблемите по други начини“, заяви британският външен министър Борис Джонсън.

Могерини от своя страна заяви: „Както знаете много добре, имаме много други разногласия с Иран. Но при наличието на ядрена сделка имаме по-добри шансове да се заемем с останалите въпроси, по които трябва да намерим решение с Иран“.

Оттеглянето на Тръмп от сделката застрашава не само споразумението, но заплахата от санкции може да засегне и европейски компании, развиващи бизнес с Иран.

Европейската комисия разглежда мерките за противодействие на въвеждането на евентуални санкции от САЩ, които биха могли да навредят на европейските предприятия. Очаква се комисията да ги огласи на срещата на високо равнище в София днес, 16.05.2018.

Сред тях е възможното използване на „блокиращия регламент“ на ЕС, който по същество ще забрани на европейските компании да зачитат американските санкции, когато санкциите могат да навредят на интересите на ЕС, а именно търговията и движението на капитали.

Изготвянето на блокиращия регламент в миналото е било превантивна мярка и той никога не е използван. Утвърден преди повече от 20 години, регламентът ще трябва да бъде преразгледан.

Не е ясно колко добре би могла да бъде приложена тази мярката, тъй като големите мултинационални компании вероятно ще правят повече бизнес в САЩ, отколкото в Иран, и може би няма да пожелаят да компрометират достъпа си до американския пазар.

Еврокомисарят по енергетиката също пътува тази седмица за Иран, за да обсъди европейската енергийна подкрепа за Иран. 

източник: www.bloombergtv.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of