Йовчев: Ако кадри на ГРУ са отровили Гебрев, значи Путин няма контрол над руското разузнаване

Ако се потвърди информацията, говорим за частна поръчка, която е извършило руското военно разузнаване – това е достатъчно опасно, само по себе си. Може да идва от бизнес структури, заинтересовани частни структури. Това означава, че Владимир Путин няма контрол върху системата за сигурност, а може би и върху системата за управление на държавата.

Така бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев коментира пред bTV разкритията на международната разследваща група Bellingcat и нейният руски партньор The Insider, че третият заподозрян по случая „Скрипал“ е свързан с отравянето на българския оръжеен бос Емилиян Гебрев.

Руският офицер на ГРУ Сергей Вячеславович Федотов, който е бил във Великобритания по време на покушението на Сергей Скрипал с невропаралитичното вещество Новичок през март 2018 г., е пристигнал в България само няколко дни преди оръжейният търговец Емилиян Гебрев и синът му да се разболеят сериозно – заради отравяне с неидентифицирано вещество, съобщиха през седмицата Bellingcat и The Insider.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, коментира разкритията на международната разследваща група с думите: „Не знаем доколко това отговаря на истината, отговаря ли на истината изобщо, не знаем на какво са се опирали съставителите на тази информация“.

За първи път Дмитрий Песков допусна грешка. Не повече от един час е необходим, за да се провери дали във военното разузнаване има лице с имена Сергей Федотов, да се провери дали има служител, който използва такъв псевдоним и да се провери дали лице с такива имена е пътувало по тези дестинации. За да не се опровергае категорично, това ме навежда на мисълта, че наистина като че ли имат основания журналистическите твърдения, коментира тази вечер бившият председател на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Йовчев подкрепя тезата, че отравянето на Емилиян Гебрев е солова акция:

Това е една зле планирана, нискобюджетна и непрофесионално изпълнена операция, което не е характерно за руското военно разузнаване. Много от фактите говорят за солова акция. При случая със Скрипал можем да намерим мотив на руската държава да планира и да проведе това, но при случая с Гебрев – няма такъв мотив. Толкова нескопосано изпълнена операция няма как да е дело на едно такова сериозно разузнаване, смята бившият председател на ДАНС.

източник: offnews.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of