Компаниите за бързи кредити продължават да нарушават правата на потребителите

Компаниите за бързи кредити продължават да нарушават правата на потребителите

Снимка: Pixabay

Основният въпрос, който засяга нарушенията на правата на потребителите при отпускането на т.нар. бързи кредити, е свързан с размера на заема. Това каза адвокат Димитър Деков, учредител и член на управителния съвет на Сдружение за правна помощ на потребителите, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„През 2015 г. Народното събрание въведе нови изисквания за лихвения процент, припомни Деков. Вече четири години не може да се намери начин как законът да се приложи на практика“, коментира той.

Деков обясни, че по-голямата част от фирмите работят с проценти, които надвишават два или три пъти законовата норма. „Разбира се, тези числа не са описани в договорите. При по-задълбочено четене виждаме обаче, че някои такси, допълнителни услуги или неустойки са въведени некоректно“, посочи адвокатът.

По думите му популярна практика е условията към искащите заем да са много завишени. За пример Димитър Деков даде изискването от компаниите за няколко поръчители, трудов договор с много високо възнаграждение.

„В случай, че заемоискателят не отговаря на тези условия, може да му поръчителства фирма, която е близка до организацията, която отпуска заема, срещу съответната такса, даде пример за нелоялна практика адвокатът от  Сдружението за правна помощ на потребителите. „Така реално ситуацията се измени съвсем малко – до 2015 г. търговците записваха реалната цена на лихвата в договорите, а сега се опитват те да изглеждат в съответствие със закона за сметка на всички скрити такси“, изтъкна той.

Като един от вариантите за справяне с проблема Деков посочи възможността правата на Комисията за защита на потребителите да бъдат разширени.

„Трябва да се позволи на КЗК чрез административни актове да установява наличието в договорите на неравноправни клаузи“, е предложението на юриста.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

 
източник: investor.bg

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments