Македония подобрява отношенията си с останалите балканските държави

Подписването на договора за добросъседство между България и Македония изнесе отношенията между двете страни на по-високо ниво. За момента те са повече от добри. Това каза Александър Видиновски, македонски журналист, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Видиновски говори за постигнатите договори на Скопие със София и Атина. Според него споразумението на Македония с Гърция е постигнато значително по-трудно.

„Македония има една основна цел и това е присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз. Това не би могло да се случи, ако страната има спорове с която и да е държава. Договорът с България беше постигнат по-лесно от този с Гърция. Това не значи, че той е по-маловажен“.

Гостът отбеляза, че Скопие трябва да работи за ратификацията на споразумението с Атина и към момента усилията на политиците са насочени предимно в тази насока.

Според Видиновски отношенията между Скопие и Тирана са традиционно добри. Като добри той посочи и връзките между македонския и сръбския народ.

„Скопие и Белград имаха малко противоречия заради това, че Македония призна независимостта на Косово. Все пак македонският и сръбският народ са традиционно близки и противоречията на политическо ниво нямат съществено отражение върху тях“.

Очаквайте видео материал с целия разговор. 


източник: www.bloombergtv.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of