Милиони американци ще се завърнат към плажа и барбекютата, а в Европа се задава мрачно лято

По-бързото ваксиниране срещу Covid-19 носи обещание, че милиони американци могат да се върнат към почивките на плажа, барбекютата и пътуванията това лято.

За разлика от американците европейците са изправени пред риска да се сблъскат с лято на недоволство, пише The Wall Street Journal.

Правителствата на Европейския съюз се надяваха, че достатъчно европейци ще бъдат ваксинирани в началото на 2021 г., за да отслабят ограниченията и да дадат възможност за относително нормално лято. За милиони бизнеси, които бяха затворени цяла зима, особено в Италия, Гърция и Испания, където туризмът съставлява голяма част от работните места и икономическата дейност, това би било огромно облекчение.

Вместо това бавният темп на ваксинационната кампания в ЕС, заедно с опасенията относно безопасността на ваксината на AstraZeneca, означава, че европейската икономика ще изостане значително от тази на САЩ.

Редица държави от ЕС, включително Франция и Италия, възстановиха строгите ограничения, тъй като продължават да се борят с високи нива на заразени. Според данните на Google Mobility посещенията на търговски и развлекателни пространства като ресторанти, кафенета и търговски центрове в Западна Европа са на половината от нивото на преди пандемия. В САЩ посещенията са с около 10% под нивото, когато коронавирусът удари.

Икономиката на еврозоната се очаква да се свие през първите три месеца на 2021 г., навлизайки в двойна рецесия, докато американската се очаква да нарасне с 1.5% за същия период.

А бавната ваксинационна кампания предполага, че икономиката на еврозоната ще продължава да се сблъсква с трудности в продължение на месеци. Големи държави от ЕС като Франция, Германия и Италия са поставили поне по една доза от ваксината на по-малко от 10% от населението си в сравнение с 23% в САЩ.

Още по темата

ЕС си постави за цел държавите членки да ваксинират 70% от населението си до септември – цел, която повечето от тях са заявили, че ще постигнат или надхвърлят. Но това темпо остава несигурно предвид проблемите с доставките и отказа на много европейци да се ваксинират с AstraZeneca.

Представители на туристическия сектор в Италия се опасяват, че ваксинационният процес няма да успее да спаси летния сезон. Според Световния съвет за пътувания и туризъм туризмът и пътуванията допринасят за около 13% от БВП на Италия. Този дял нараства до 14% за Испания и 21% за Гърция. Делът в САЩ и по-голямата част от северната част на Европа е под 10%.

Общите приходи от туризъм и пътувания през миналата година са спаднали наполовина в Италия до 88 милиарда евро – или 105 милиарда долара – и с близо две трети в Испания до 44 милиарда евро, показват данни от проучване на Oxford Economics.

Не е ясно какви ограничения правителствата планират да запазят през лятото. Възможността за пътувания с известни ограничения миналото лято постави началото на втората вълна на пандемията.

Докато Гърция и Португалия посочиха, че ще започнат да се отварят през май за чуждестранни туристи, ново повишаване на инфекциите може да доведе до отлагане на това намерение.

Преди неравномерното стартиране на ваксинационните програми в ЕС политиците очакват умерено възстановяване през трите месеца до юни, което ще се ускори рязко през лятото на фона на ускоряване на ваксинацията. При този сценарий малко под половината от 19-те членове на еврозоната ще се върнат към предпандемичните нива на БВП до края на тази година, докато икономиката на еврозоната ще се разшири с около 4% през 2021 г. в сравнение с ръст от 6,5% очакван в САЩ през тази година.

Но ако летният сезон бъде засегнат, това ще окаже сериозно влияние.

Ако повторното отваряне се забави с три месеца или повече, ЕС очаква БВП на еврозоната да нарасне само с 2,5% тази година. Вместо да достигне предпандемични нива на производство до началото на следващата година, икономиката на еврозоната няма да се възстанови до края на 2022 г. Освен това по-бавното възстановяване може да остави дългосрочни щети върху икономиката на еврозоната.

Дори ако ограниченията бъдат премахнати до това лято, ЕС не очаква нито Италия, нито Испания да се върнат към предпандемичните нива на БВП до края на 2022 г., което би било година по-късно от Германия. Това допълнително ще изостри дългогодишните различия между процъфтяващия север на Европа и изоставащия юг.

Икономистите от Morgan Stanley изчисляват, че икономиката на Испания може да се свие отново през 2021 г., ако туристическият сезон е по-слаб от миналата година.

Докато услугите бяха силно засегнати, някои европейски производители се приспособиха към ограниченията и се радват на силен ръст тази година. Промишленото производство в еврозоната се повиши леко през януари в сравнение със същия период година по-рано. През февруари производственият сектор в Италия се разшири за осми пореден месец.

Силното производство обаче е малко вероятно да компенсира напълно слабостта в големия сектор на услугите в региона, произтичаща от възобновяване на ограничителните мерки.


източник: www.bloombergtv.bg

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments