Оптично устройство контролира скоростта на светлината

Корейски изследователи са разработили устройство, което динамично може да контролира скоростта на светлината. Очаква се новото устройство да ускори разработването на оптично комуникационно оборудване от следващо поколение.

Професор Ким Теунтун от Института CINAP обяви, че неговият екип е разработил метаматериал базиран на графен, който ще се използва за устройство, за контролиране на скоростта на светлината. Движейки се по-бързо от всичко на света, светлината е най-полезното средство за предаване на информация и данни. Въпреки това светлината трябва да се преобразува в електрически сигнали, за да може да бъде използваема. В този процес производителността бива ограничена от архитектурата на конверторите и електронните процесори.

Чрез комбинирането на графен с метаматериал, изследователите са разработили устройство, което може да забавя и отново да ускорява скоростта на светлината. Очаква се новото устройство да помогне за разработването на оптични комуникационни устройства от ново поколение. Тези устройства ще могат да прилагат някои инструкции върху потока от данни без нуждата той да бъде преобразуван в електрически сигнал.

Метаматериалите са така конструирани, че да имат свойства, които не се срещат в природата. В случаят графенът е единичен слой от въглеродни атоми, свързани заедно в шестоъгълна кристална решетка, което придава на материала редица интересни свойства.

източник: svezhanauka.com

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments