Отлагането на автомобилните мита даде положителен тласък и на борсата в Ню Йорк

Отлагането на автомобилните мита даде положителен тласък и на борсата в Ню Йорк

Снимка: Ройтерс

Основните индекси от Нюйоркската фондова борса приключиха днешната сесия на зелена територия, подпомогнати от новите надежди около новината за подготвяното отлагане на митата върху вноса на автомобили в САЩ, съобщава CNBC. 

Още по темата

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 142,57 пункта, или 0,56%, като се изкачи до ниво от 25 674,62 пункта.

Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,68% до 2853,65 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете ръст от 93,96 пункта, или 1,21%, до 7828,46 пункта.

По-рано днес CNBC съобщи, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да отложи налагането на мита върху вноса на автомобили до шест месеца, като в момента е възпрепятствана от ескалирането на търговския спор с Китай.

Белият дом трябва да вземе решение до събота дали да постави мита на автомобилните части заради опасения за националната сигурност. След събота администрацията ще разполага с още 180 дни, за да вземе решение, докато преговаря с властите на засегнатите страни.

Акциите на Fiat Chrysler, които се търгуват на борсата в Ню Йорк, поскъпнаха с 1,7%, докато тези на Ford Motor и General Motors прибавиха към стойността си съответно 1% и 1,3%.

Положителна новина във фокуса на инвеститорите беше и изказването на финансовия министър на САЩ Стивън Манучин, който заяви, че се очаква преговорите с Китай да продължат с визита на американската делегация в Пекин.

От друга страна пазарите реагираха и на негативните данни на американската икономика. Bloomberg съобщи, че производството в американските заводи е намаляло през април за трети път за последните четири месеца най-вече заради производството на машини и моторни превозни средства.

Индустриалната продукция в САЩ се е свила с 0,5% спрямо март, разминавайки се с консенсусната прогноза за запазване на растежа от предходния месец.

В същото време продажбите на дребно в САЩ неочаквано се свиха през април за втори път от три месеца насам под натиска на отслабените продажби на автомобили и строителни материали.

Обемът на общите продажби намаля с 0,2% през април след увеличение от 1,7% през предходния месец, което беше и най-големият месечен ръст от 2017 г. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите за миналия месец беше за ръст от 0,2%.

На фона на тези новини на облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 2,371% и 2,819%.

При валутните пазари доларовият индекс отчете ръст от 0,05% до 97,57 пункта. Еврото поевтиняват спрямо щатската валута с 0,01%, като се търгува при 1,12 долара за евро.

На фючърсовите пазари, при търговията с петрол, цената на международния бенчмарк Брент се покачи с 0,53 долара до 71,77 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI отчете ръст от 0,24 долара до 62,02 долара за барел.

При търговията с ценни метали цената на златото отбеляза повишение с 1,5 долара до 1297,80 долара за тройунция.


източник: investor.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of