Песимистичното настроение на италианските предприемачи

Обезпокоени от забавянето на темпа на икономическия растеж и липсата на визия на управляващата популистка коалиция, италианските предприемачи са настроени песимистично, макар да се надяват изпълнителната власт да осъзнае как стоят нещата, пише в свой анализ Франс прес, цитиран от БТА.

Индексът на доверието на предприемачите в Италия спадна от 102,5 на 101,1 пункта през ноември, отбелязвайки петия си пореден месец на понижение и достигна най-ниското си равнище от декември 2016 година.

Доверието на потребителите също отслабва – от 116,5 до 114,8 пункта през ноември, което е минималната му стойност от сформирането на популисткото правителство в началото на юни. 

„Данните на Италианския статистически институт безпристрастно отразяват състоянието на духа на предприемачите, недоверието е важно, макар ние, като предприемачи, да сме длъжни винаги да сме в челните редици“, поясни Фабио де Феличе, основател и ръководител на компанията Protom, която предлага консултантски услуги и по-специално в сектора на съвременния инженеринг.

„За жалост сигналите не са твърде окуражителни. Най-важният проблем е липсата на визия в средносрочна перспектива. (Правителството) функционира със съобщения“, които „се променят през час“, заявява той със съжаление.

„Тази липса на стабилност не ни позволява да организираме инвестициите си и да предвидим стратегията си“, подчертава предприемачът, който е на 47 години и работи в Неапол, Южна Италия.

Продължението вижте в Investor.bg!

източник: www.bloombergtv.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of