Половината пълнолетни британци вече са получили една доза ваксина

Половината пълнолетни британци вече са получили една доза ваксина

Снимка: Bloomberg LP

Половината от пълнолетните британци са получили най-малко една доза от ваксината срещу COVID-19, с което страната се превръща в първата голяма икономика в света, достигнала този праг, съобщи здравният министър Мат Хенкок, цитиран от Ройтерс.

Великобритания е достигнала прага, след като е поставила рекордните 660 276 ваксини ден по-рано, каза Хенкок. Премиерът Борис Джонсън, който се ваксинира с ваксината на AstraZeneca в петък, написа в Twitter: „Да продължаваме в същия дух“.

Израел е лидер по ваксиниране на населението си, следван от Обединените арабски емирства, Чили и Великобритания, и инвеститорите наблюдават внимателно, за да видят кои икономики показват първите признаци на възстановяване.

Още по темата

Британското правителство цели да даде най-малко една ваксина на всички хора над 50 години до средата на април и на всички пълнолетни до края на юли. През този период страната планира да смекчи ограниченията, като магазините, кръчмите и ресторантите се готвят да отворят отново врати идния месец.

„Ваксината е национален успех и нашият път за излизане от тази пандемия“, каза Хенкок.

За сравнение над 20% от американското население е получило поне една доза, както и под една десета от населението на ЕС.

Съюзът, където растат притесненията от нова вълна на заразени, се стреми да възстанови процеса по ваксиниране, след като най-малко 13 страни временно спряха употребата на ваксината на AstraZeneca миналата седмица заради безпокойство за сигурността.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че ползите за защитата на хората от смърт, причинена от коронавируса или хоспитализация, са повече от възможните рискове от ваксината.

Великобритания разпространява скоростно ваксините на AstraZeneca и Pfizer благодарение на здравната си служба и се очаква да забави темпо през април заради забавяне на доставки и необходимостта да подложи на допълнителни изследвания една от партидите с ваксини.

Ваксинационната надпревара предизвика спор между ЕС и Великобритания заради износа на ваксини. Съюзът заплаши в сряда да наложи забрана върху износа на ваксини за Великобритания, която внася ваксината на Pfizer от Европа.


източник: investor.bg

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments