Президентът на Австрия: OMV няма да оттегли подкрепата си за „Северен поток 2“

Президентът на Австрия: OMV няма да оттегли подкрепата си за „Северен поток 2“

Снимка: Ройтерс

Австрийската компания OMV не възнамерява да се оттегли от руския газов проект „Северен поток 2“ въпреки заплахите със санкции на САЩ. Това заяви днес австрийският президент Александър Ван дер Белен след среща с руския си колега Владимир Путин, информира ДПА. 

Още по темата

Строящият се в момента „Северен поток-2“ е разширение на вече действащия „Северен поток“, който пренася газ от Русия пряко до Германия по дъното на Балтийско море.

САЩ твърдят, че проектът подкопава енергийната сигурност на Европа.

Според Украйна газопроводът, който намалява нуждата на Русия да пренася газ през украинска територия, противоречи на усилията на ЕС да окаже натиск върху Москва за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

Австрия е сред малкото европейски страни, с които Русия има традиционно топли отношения през последните години въпреки противоречията около кризата в Украйна.

Австрия не вижда причина да купува американски втечнен природен газ предвид високата му цена, заяви пред медии Ван дер Белен.

От друга страна Владимир Путин даде висока оценка на „последователната позиция на австрийската страна в подкрепа на този проект, насочен към осигуряване на енергийната сигурност на целия евразийски континент“.

„Австрия не е най-голямата страна в света, но за защитата на нейните национални интереси (от натиска на САЩ) в този случай не са необходими нито ядрени оръжия, нито територия. Нужна е само политическа воля“, подчерта руският президент.

Като отбеляза, че енергетиката е ключова сфера на взаимодействието между Москва и Виена, Путин посочи, че миналата година австрийските потребители са получили рекорден обем руски газ – над 12 млрд. кубични метра. Той отбеляза и над 40-процентния ръст на търговията между Русия и Австрия през миналата година, предаде ДПА.

/БТА/


източник: investor.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of