При липса на споразумение на ОПЕК се очаква цена под $55 за барел суров петрол

Срещата на ОПЕК във Виена е във фокуса на външнополитическите наблюдатели, все още нищо не се знае за развитието на дебатите в нея. „Беше изненадващо изявлението енергийния министър на Саудитска Арабия, защото повечето експерти предвиждаха, че ще се стигне до сделка за ограничаването на добива на петрол до 1,300 млн. барела дневно, а това се бави. Явно ще се вземе решение какво точно да е ограничаването на добива утре, на срещата с Русия и останалите производителки на петрол извън ОПЕК. Това каза Мартин Владимиров, анализатор, Център за изследване на демокрацията, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Николов.

„Вероятно е да става дума за много по-малко ограничаване от това, което се очакваше от анализаторите, затова и цената на петрола на пазарите тръгна надолу. Може би забавянето е резултат от два геополитически тренда – единият е, че около месец президентът на САЩ Доналд Тръмп оказва много силен натиск на Саудитска Арабия да не ограничава добива на петрол и свързва това си желание директно с подкрепата за престолонаследника. Другият фактор е влиянието на Русия върху Саудитска Арабия. Тя все по-често успява да достига до споразумение със страните от Персийския залив, това затопляне се прехвърли и върху петролните пазари, тя се опитва да покаже, че става главен играч на  петролните пазари и че от решението й ще зависи цената на петрола. Това е огромно разместване на баланса на силите на световните пазари на петрола, а това означава, че ОПЕК ще трябва вече да се съобразява с другите играчи, включително и със САЩ“. 

Фактът, че тази среща предизвиква такъв интерес, по думите на анализатора означава, че производителите на шистов петрол в САЩ стават все по-ефективни и има нужда от спешни от страната на традиционните производители, за да се ограничи влиянието на шистовия петрол в САЩ, посочи още Владимиров.  

Когато Катар се съобразява с ОПЕК не може да максимизира печалбата си от газ, който той произвежда, който има много ценни деривати, каза още гостът в коментара си за поведението на арабската държава.

„При липса на споразумение на тази среща вероятно цените на суровия петрол ще се сринат до под $55 за барел, което е добра новина за Европа, както и за пазарите и не добра за производителите. Ако няма договорка, можем да очакваме леко понижение на цените на горивата у нас, но аз не мисля, че това ще е чувствителна промяна. Но нека изчакаме срещата на ОПЕК, това е една от най-непредсказуемите срещи“, уточни Владимиров.

Гледайте коментара във видео материала.

източник: www.bloombergtv.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of