Проблемите на венецуелската икономика

Проблемите на венецуелската икономика

Венецуелци, живеещи в Перу, протестират срещу втория мандат на президента Мадуро. Снимка: Ройтерс

Президентът на Венецуела Николас Мадуро положи вчера клетва за нов шестгодишен мандат като президент на
страната на фона на международните призиви да се оттегли и да върне демократичното управление в страна, страдаща от безпрецедентен икономически срив.

Мадуро заяви, че ще направи обрат в икономиката на Венецуела, за чието сгромолясване обвинява американските санкции. Малко експерти обаче съзират признаци политиката му да спаси някога богатата страна от ОПЕК. Инфлацията се ускорява, вътрешните политически разделения се задълбочават, а милиони венецуелци са напуснали страната.

Асошиейтед прес се спира на основни моменти от икономическата и политическата криза във Венецуела.

Още по темата

Какво не е наред с икономиката?

Венецуела има най-големите запаси от петрол в света, но производството на суров петрол продължава да се срива. Природното ѝ богатство някога я направи една от най-богатите латиноамерикански страни с добив от 3,5 милиона барела суров петрол дневно, но бившият президент Уго Чавес пое властта и започна социалистическата революция. Петролът бе основният източник на твърда валута и в исторически план лидерите на страната не развиваха други сектори на икономиката. Сега добивът на петрол е спаднал до по-малко от една трета от историческите си максимуми и критиците обвиняват за това с години ширещата се корупция и лошото управление на държавната петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA).

Какво се случва с инфлацията?

Венецуелската икономика през 2019 година ще продължи да се свива и инфлацията ще се ускори неимоверно до зашеметяващите 23 милиона процента. Това прогнозира бившият шеф на службата за икономически и финансови консултации към Националното събрание на Венецуела, който сега е главен икономист в нюйоркската консултантска компания Torino Capital Франсиско Родригес. Случващото се е резултат от ниските цени на петрола наред с намаляването на производството, нарастващата финансoвa изолация на страната, годините на ценови и валутен контрол и огромните правителствени разходи в подкрепа на сриващата се местна валута. Много венецуелци изпитват затруднения да си набавят храна и стоки от първа необходимост. В момента минималната заплата е по-малко от 5 долара на месец и продължава да се понижава.

Какъв е политическият проспект?

Николас Мадуро успешно запази властта си заради разединената опозиция. Наследникът на починалия Чавес спечели втори мандат на президентските избори през май, като мнозина в международната общност отказаха да приемат изборната победа, определяйки я като фалшификация. Правителството на Мадуро хвърли в затвора или изпрати в изгнание най-популярните опозиционни лидери. Един от тях, Леополдо Лопес, остава под домашен арест и противниците на правителството го определят като политически затворник.

В международен план САЩ и коалиция от десет латиноамерикански страни не приеха правителството на Мадуро. Левите съюзници като Куба и Боливия обаче го подкрепиха, а освен това венецуелският президент задълбочава икономическите и политическите връзки с Русия, Китай и Турция.

Какъв е отговорът на венецуелците?

Близо 2,3 милиона венецуелци са избягали през последните две години заради хиперинфлацията, липсата на хранителни продукти и лекарства, според ООН. Повечето са имигрирали в съседните Колумбия, Бразилия, Перу и Еквадор. Лидерите на тези страни твърдят, че трудно се справят с притока. Много от имигрантите пристигат болни и гладни и се нуждаят от медицински грижи.

/БТА/


източник: investor.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of