Светът е станал малко по-сигурен за първи път от пет години насам

Светът е станал малко по-сигурен за първи път от пет години насам, но си остава “значително по-малко мирен, отколкото беше преди десетилетие”. Това констатира проучване на базирания в Австралия Институт за икономика и мир, предадоха ДПА и Ройтерс, цитира БТА.    

Всяка година институтът представя глобален индекс на мира. В него са подредени страните, като най-отгоре са тези, които са считани за най-мирни. Подредбата е въз основа на 23 фактора  като вътрешни и външни конфликти, военни разходи, тероризъм, убийства, друга престъпност и др. 
Начело на индекса е Исландия за 11-а поредна година. В дъното, тоест най-малко мирната страна в света, е Афганистан.          
Европейските страни съставляват 17 от 25-те най-мирни държави в света, посочва още изследването.    
Украйна отчита подобряване на ситуацията в сравнение с 2018 г., а в Никарагуа е отчетено рязко влошаване. Над 400 милиона души живеят в райони, в които нивото на мирен живот е ниско, а рисковете, свързани с климатичните промени, са високи, се казва в изследването. Страните южно от Сахара са изложени на най-голям риск от екологични фактори, обострящи конфликтите, се допълва в проучването.    
Около 103 милиона души в осемте най-малко мирни страни в света живеят и в райони, в които рисковете, свързани с климата са най-високи, се казва още в проучването.     
Климатичните промени ще представляват заплаха за страните по света в идното десетилетие, се допълва в документа.    Стив Килелея, основателят на института, констатира, че индексът показва и положителни и отрицателни тенденции, свързани с мира. Той припомня, че докато конфликти, доминирали през изминалото десетилетие, като тези в Ирак и Сирия, започват да утихват, нови конфликти са избухнали в Йемен, Никарагуа и Турция.    
В сайта на института индексът е представен детайлно. Класирани са общо 163 страни. След първенеца Исландия, челната десятка се оформя от Нова Зеландия, Португалия, Австрия, Дания, Канада, Сингапур, Словения, Япония и Чехия.    
България е на 26-о място в цялостния индекс. Но в индекса само на европейските страни тя се подрежда на 18-о място от 36 държави.    
В дъното на индекса Афганистан е на 163-о място, а позициите от 158 до 162 се заемат съответно от Сомалия, Ирак, Йемен, Южен Судан и Сирия. Русия е на 154-о място, Турция на 152-о място, Украйна на 150-о място. Китай е на 110-о място, а трите сили от ЕС – Великобритания, Франция и Германия, са съответно на 45-о, 60-о и 22-о място.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: БТА

Етикети: Институт за икономика и мир | България | изследване | мир

източник: Economic.bg

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments