Сингапур оглави класацията на Световната банка за човешкия капитал

Сингапур оглави класацията на Световната банка за човешкия капитал

Снимка: Ройтерс

На първо място в класацията на Световната банка за инвестиции в човешки капитал е Сингапур, следвана от Южна Корея и Япония.

Тези три страни инвестират най-добре в населението си и имат изгледи да извлекат най-големи икономически дивиденти от това нематериално богатство. 

Още по темата

Световната банка публикува днес нов индекс на човешкия капитал, в който са класирани 157 страни въз основа на производителността на бъдещите им работници.

Според проучването човек по-добре да отрасне в Австралия, отколкото в Лаос, или в Исландия, отколкото в Нигерия. Класацията се основава на данни за равнището на образование, очакванията за продължителност на живота при раждането на човека, както и достъпа до здравеопазване.

Целта е да се покаже до каква степен тези области и вложените в тях инвестиции влияят върху производителността на хората, а оттам – и на икономическия растеж и благосъстоянието на страните.

Развитите страни оформят една трета от класацията. Франция е на 22-о място, две позиции преди САЩ.

В дъното на класацията са държавите от Африка, където продължават да бушуват граждански войни и да се нарушават ежедневно човешките права.

Индия, която е голяма нововъзникваща пазарна сила, се нарежда едва на 115-о място. А Шри Ланка се класира заедно с богатата Саудитска Арабия в средата на списъка.

/БТА/


източник: investor.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of