Съкращенията в Deutsche Bank са само върхът на айсберга

Съкращенията в Deutsche Bank са само върхът на айсберга

Снимка: Ройтерс

Германският кредитор Deutsche Bank възнамерява да се оттегли от световния капиталов бизнес и ще съкрати 18 000 работни места през следващите три години. Това е част от по-голяма тенденция: инвестиционните банки гледат към САЩ, което понякога може да бъде проблематично за Европа, пише Euractiv.

През последните години Deutsche Bank успя да постави логото си сред големите играчи като JPMorgan Chase, Goldman Sachs или Citigroup.

Германската банка искаше да бъде на върха на инвестиционното банкиране. Критиците предупредиха, че това може да доведе до обратен ефект. Лихвените проценти бяха твърде ниски, рентабилността беше твърде ниска и предизвикателствата за следващите години бяха твърде големи. 

Още по темата

Банковият сектор претърпява „исторически промени”, както се изрази ръководителят на Deutsche Bank, Кристиан Севинг, определяйки дигитализацията като основен фактор в това отношение.

Конкуренцията с финтех компаниите, доставчиците на пазарна инфраструктура и глобалните технологични групи продължава да расте. Традиционните бизнес модели се оказват под нарастващ натиск, пишат анализаторите на мозъчния тръст Oliver Wyman.

Те прогнозират, че броят на банките в Германия днес ще спадне от около 1600 до около 150-130 до 2030 г. За германските банки трябва спешно да се провери ефективността на тяхното позициониране в Европа.

Deutsche Bank също усети този натиск и взе решение да предприеме радикално преструктуриране – без повече скъпоструващи начинания на световните фондови пазари, насочвайки се обратно към клиентите в Германия. Целта е да се повиши рентабилността и да се насочи вниманието на банката към нейните „основни компетенции“, съгласно плановете за преструктуриране.

Общите разходи на банката ще паднат с повече от една четвърт до 2022 г., вероятно акционерите ще трябва да се откажат от дивидента си за две години, а 18 000 служители ще трябва да разчистят бюрата си.

Пълното преструктуриране на банката е „правилният отговор на огромните промени и предизвикателства във финансовата индустрия“, заяви Пол Ахлейтнер, председател на надзорния съвет на Deutsche Bank.

Решение с много символична сила

Инвеститорите са скептични по отношение на обратния завой на банката. Цената на акциите е спаднала с почти 10% от началото на седмицата. Анализаторите също са скептични по отношение на преструктурирането: например, анализаторът Анке Рейниген от инвестиционната банка RBC заяви пред Ройтерс, че опасността от това, че плановете на Deutsche Bank няма да се развият, изглежда по-сериозна, отколкото преди.

Конкуренцията на вътрешния пазар е ожесточена и се очаква да продължи да нараства през следващите години.

Това ще доведе до големи сътресения през следващите години, смята Брайън Уитмър, главен анализатор на европейските пазари в мозъчния тръст на Elliot Wave International.

„Хората ще осъзнаят какво важно събитие е преструктурирането на Deutsche Bank. Най-накрая, банките по света са тясно свързани. Deutsche Bank е само върхът на айсберга ”, добавя той. 

Още по темата

Според Уитмър оптимизмът от последните години също е насочил инвестиционните банки към борсите, където кредиторите не са особено силни, какъвто е случаят с Deutsche Bank на азиатския пазар. 

Той смята, че броят на инвестиционните банки ще спадне значително през следващите години. По-малко, но по-специализирани играчи, прогнозира той. Моделът на универсалните банки изживя живота си.

Преместване на “умелите и талантливите” в САЩ

Като част от консолидацията на банките, в бъдеще бизнесът вероятно ще се измести към САЩ, а „умелите и талантливите“ в банковия сектор ще бъдат придърпани от Европа, според Томас Шнар, ръководител „Финансови услуги в Германия и Австрия“ към консултантска фирма Oliver Wyman.

Пазарните дялове между европейските и американските банки вече се измениха значително. Въпреки че европейските банки като цяло са стабилни, това предизвикателство следва да продължи да расте за тях. Особено за банковите служители – това не е нищо ново.

Но политически, смяната не е безобидна, според Шнар.

„Всяка икономика се нуждае от функционираща финансова система. Трябва да сме сигурни, че случаят е такъв“, предупреждава анализаторът. Ако обаче продуктите, предлагани от европейските банки, вече не са в състояние да се конкурират с тези от САЩ, компаниите ще стават все по-зависими от чуждестранни банки.

„Истински нов старт за Deutsche Bank“, коментира още изпълнителният директор на Deutsche Bank. Според анализаторите това е символ на големите проемни в цялата банкова индустрия.


източник: investor.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of