Управляващата коалиция в Рим се пропуква по линията на дефицита

Управляващата коалиция в Рим се пропуква по линията на дефицита

Снимка: Ройтерс

Партньорите в управляващата коалиция на популисткото правителство в Рим са изправени пред пореден конфликт заради начина, по който да бъдат ограничени техните собствени планове за разходи за следващата година. Конфликтът им ще се окаже неизбежен, тъй като премиерът Джузепе Конте вече полага усилия за постигането на нов план за основния финансов закон на страната, който трябва да бъде представен на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер следващата седмица.

Още по темата

От офиса на Конте съобщиха, че двамата ще имат среща във вторник. Преди това обаче премиерът трябва да убеди своите вицепремиери – лидерите на „Лига“ Матео Салвини и на движението „Пет звезди“ Луиджи ди Майо, които са и де факто управляващите правителството, да приемат някои ограничения върху своите скъпоструващи планове за разходи. Това е необходимо, за да се намали целевият дефицит на страната, който е предвиден през 2019 г. да е 2,4% – цифра, която притеснява Брюксел, съобщава Bloomberg.

Досега бяха изпращани сигнали, че властите в Рим са склонни да намалят пропастта в прогнозирания бюджетен недостиг, но недостатъчно.

Салвини вече обеща, че реформата за намаляване на пенсионната възраст, част от предизборната програма на неговата партия „Лига“, няма да бъде отлагана. По думите му „светът няма да се промени“, ако тя влезе в сила през февруари или март, но е хубаво да започне още от началото на 2019 г.

В същото време от партията дадоха сигнал, че са готови на отстъпки за дефицита, но само минимални.

От офиса на Конте посочиха също, че няма да има забавяне на социалните помощи, обещани от „Пет звезди“, опровергавайки съобщения в местни медии.

В същото време източници на „Лига“ посочват, че целта на Рим е подкрепена от отстъпките пред исканията на протестиращите във Франция, където дефицитът се очаква да надхвърли европейския лимит през следващата година, след като президентът Еманюел Макрон отмени повишаването на акциза върху горивата след седмици на протести в цялата страна, довели до най-сериозните размирици в Париж от десетилетия.

Пренебрегването на правилата от страна на Париж ще затрудни Брюксел да настоява за промени в италианския бюджет, посочват още запознати, цитирани от Ройтерс.

Италианският в. la Repubblica съобщи, че и за двамата вицепремиери прагът от дефицит в размер на 2% е пределна линия, като Конте може да се наложи да проведе още преговори със своите заместници в опит да намери компромис.

Бюджетът в момента се обсъжда в долната камара на италианския парламент и се очаква да бъде гласуван в петък. След това текстът трябва да бъде изпратен на Сената, където по всяка вероятност ще бъдат въведени някои изменения, преди да се върне отново на долната камара за окончателно одобрение.


източник: investor.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of