Учени от БАН разработват нови методи за използване и съхранение на чиста енергия

Националната научна програма „Нисковъглеродна и чиста енергия за транспорта и бита“ (Е+) беше представена в зала “Проф. Марин Дринов” на Българската академия на науката. Програмата е финансирана от Министерството на образованието и науката и ще се изпълнява в продължение на три години, обяви ръководителят й Константин Хаджииванов.

Той допълни, че е включен научно-изследователският потенциал на седем университета и осем института на БАН, осигурявайки условия за интегрирано провеждане на научно-изследователски и научно-приложни и демонстрационни дейности за развитие и въвеждане на нови технологии, свързани с възобновяемата енергия и декарбонизиране на икономиката. Общините Русе, Варна, Бургас, Благоевград и Столична община са поканени като асоциирани партньори на научните организации.

Стремеж

Националната програма обхваща три основни компонента: Съхранение и преобразуване на възобновяема енергия (ръководител проф. Евелина Славчева), Електрически превозни средства и водородна мобилност (ръководител проф. Дария Владикова) и Ефективни методи за улавяне и оползотворяване на въглероден диоксид (ръководител доц. Димитър Панайотов).

Предвижда се научните разработки на иновативни методи в използването и съхранението на чистата енергия да намерят приложение в демонстрационни проекти. Като например изграждане на автономно енергийно захранване на еднофамилна жилищна сграда и тролейбус с хибриден удължител на пробега на „батерия – горивна клетка“.

След приключване на научната работа по програмата, с подкрепата на асоциираните партньори, научните разработки ще намерят практическо приложение. Отличителен елемент на националната програма е изготвянето на аналитични доклади. Те ще бъдат изпратени до ресорните министерства.

По време на представянето доц. Елисавета Пенева от СУ „Св. Климент Охридски” изнесе лекция на тема „Глобалното затопляне и климатичните промени – мерки за смекчаване“. На събитието присъстваха още зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, проф. Иван Димов и проф. Костадин Костадинов от Министерството на образованието и науката, ректори, представители на ръководството и на институтите на Българската академия на науките.

Мнения, критики, неточности – пишете ни, не ни жалете!

Мнения, критики, неточности – пишете ни, не ни жалете!

Скъпи приятели,

Както всички останали, ние също правим грешки и се стремим да ги поправяме възможно най-бързо. Затова ценим високо Вашето мнение!

  • Ако сте видели грешка или неточност в материалите;
  • Ако искате да изразите мнението си;
  • Ако имате идея как можем да Ви бъдем още по-полезни;
  • Ако желаете да се включите в екипа;
  • По всякаква друга причина;

Използвайте формата за контакти – Благодарим Ви предварително за отделеното време!

източник: technology.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of