Фон дер Лайен: „Зелената сделка“ ще се провали, ако няма достатъчно средства

Следващият бюджет на ЕС трябва да е насочен към плана за защита на климата, т.нар. „Зелена сделка“. За това категорично се обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, говорейки пред Европейския парламент в Страсбург днес.  

„Зелената сделка“ няма да успее, ако държавите членки откажат да осигурят необходимите средства на работниците и регионите, засегнати от климатичния преход”, каза тя. „Няма да приема бюджет, който не предвижда поне 25% срещу изменението на климата“, каза тя и призова държавите от ЕС да „вземат изцяло предвид позицията на евродепутатите“.

Комисията предложи Фондът за справедлив преход да подкрепи регионите и работниците, засегнати от прехода към по-устойчива и по-малко замърсяваща икономика. Европа има за цел да се превърне в първия климатично неутрален регион на планетата до 2050 г.

Фон дер Лайен предупреди, че „ако не заделим необходимите средства за подпомагане на регионите и работниците, които са най-изложени на икономическите последици от изменението на климата, просто няма да успеем да постигнем неутрална за климата Европа“, цитирана от Euroactive.

Преговорите за бюджета на Общността за 2021-2027 г. остават трудни. Досега държавите членки не са успели да се споразумеят за обща позиция. Най-големите нетни участници в бюджета на ЕС, включително Германия, искат да оставят годишните вноски в размер на 1% от националната икономическа продукция. Призивите за по-голям бюджет идват от държавите на Юг и Изток, които си най-големите бенефициенти на евросредства.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Етикети: ЕС | бюджет | преход | Урсула фон дер Лайен | зелена сделка

източник: Economic.bg

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments