Google направи уникална ИИ демонстрация

Google направи впечатляваща демонстрация на изкуствен интелект в разговор с човек по телефона. Трудно е да се повярва, че изкуствен интелект може така добре да води разговор с човек.

На сцената на I/O 2018 Google показа изключителна способност на Google Assistant да води телефонни обаждания от името на потребителя. Изпълнителният директор Sundar Pichai пусна запис на телефонен разговор, който е проведен между Google Duplex (очаквана функция в Google Assistant) и служител на фризьорски салон. Гласът звучи невероятно естествено, а човекът от другия край няма представа, че говори с дигитален асистент. Пичай подчерта, че това е реално обаждане, направено с Google Assistant.

Демонстрацията показва високи постижения на изкуствения интелект, но главният изпълнителен директор на Google заяви, че функцията е все още в процес на разработка. Google планира да проведе ранно публично тестване на Google Duplex това лято, като идеята е да помогне на потребителите да правят лесни резервации за ресторанти и хотели.

[embedded content]

Демонстрацията започва от 0:36:00, като втория разговор е доста труден за разбиране, но въпреки това дигиталния асистент успява да се справи без проблем.

Пичай обясни, че асистентът може да „води грациозно разговора“ и да реагира интелигентно, дори когато разговорът не е съвсем ясен и леко се разминава. От компанията уверяват, че проектът е напълно прозрачен, тъй като толкова реален изкуствен глас създава някои притеснения. Същественото е, че Google Duplex постига всичко това без намесата на човешка помощ. Системата разполага с алгоритми за самонаблюдение, които следят дали се справя със задачата, и може да поиска човешка помощ когато е необходимо. Обучението на системата се провежда в реално време, подобно на треньор и ученик.

Кой би очаквал, че толкова скоро изкуствен интелект ще може да мине Теста на Тюринг с глас, а не с текст.

източник: svezhanauka.com

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments