IoT Adventure Awards раздаде първите награди

Икономика и Финанси

Първите награди IoT Adventure Awards бяха раздадени по време на официална церемония, част от IoT Adventure Forum 2018 на 15 май в хотел “Новотел София”. Конкурсът, който се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания (МАОКР) в сътрудничество с Райт Имидж, определи най-добрите проекти, решения и стартъпи в областта на Интернет на нещата в пет категории: “Интернет на нещата: Умен град”, “Интернет на нещата: Бизнес”, “Интернет на нещата: Потребители”, “Интернет на нещата: Стартъп” и “Интернет на нещата: Общество”.

В категория „Интернет на нещата: Умен град“ наградата получи DataArt Smart Elevator на DataArt България. Умният асансьор, все още в демо версия, показва нагледно как IoT може да бъде част от ежедневието ни и да направи живота ни по-сигурен и по-лесен. Асансьорът притежава гласово активиране, гласов контрол и гласови команди, използващи Amazon Alexa и DeviceHive. Освен това, той може да разпознава подозрително или агресивно поведение, наличие на оръжие, съмнително облекло, емоции, състояние на тялото и т.н.

В категория „Интернет на нещата: Бизнес“ призьор е МОМ4 – софтуерна платформа, която улеснява дигитализацията на производствените дейности и дейностите, свързани с поддръжка и ремонти. Това е платформа от ново поколение, изцяло разработена според Reference Architectural Model for Industry 4.0 (RAMI 4.0), която замества традиционните системи от типа: APS, MES, PIMS, QMS, CMMS, и др.

МОМ4 се явява свързващо звено между административната и производствената част в едно предприятие. Внедряването на МОМ4 спомага за взимането на по-бързи, по-добри и по-мотивирани управленски решения чрез повече производствена информация в реално време.

Лайтхаус на Апп Лайтхаус е първото безплатно туристическо приложение в България, което използва успешно бийкън технологията. Приложението е победителят в категория „Интернет на нещата: Потребители“. Има изградена мрежа от над 150 бийкъна в градовете Варна, Бургас и София, което го нарежда на челно място в този сегмент. В момента, чрез партньорство с община Варна, Апп Лайтхаус е разположила 40 бийкън устройства на паметници на културата, забележителности и общински спортни площадки. Следващата стъпка в изграждане на мрежата е да се поставят устройства на всички автобусни спирки в града, които ще помогнат за по-лесна навигация на жители, туристи и незрящи.

Друга категория, в която се отличават проектите, е „Интернет на нещата: Стартъп“. В тази категория е отличен ShopUp на ShopUp, който представлява иновативна аналитична платформа, която комбинира различни IoT технологии и извлича информация от тях чрез изкуствен интелект, подпомагайки търговски вериги, магазини, ресторанти и хотели при взимането на информирани решения, свързани с измеримо целеполагане на личния състав, реална симулация за увеличение на оборота, оптимизиране на смените на служителите, анализ на трафика и профилиране на техните клиенти. Решението дава възможност за по-добър анализ на зоните в даден обект, както и за анализ на мрежите или веригите от обекти. В момента се разработват и нови инструменти -за прогноза, симулация и персонализирано таргетиране на крайни посетители.

”Радвам се много, че българският бизнес вече отделя време и ресурси, за да опознава по-добре клиентите си, тяхното поведение и да търси технологии, с които да взима информирани решения за техния бизнес“, казва Серги Сергиев, основател и изпълнителен директор на ShopUp.

Заралаб взе две от наградите на конкурса – тази в категория “Интернет на нещата: Общество”, както и специалната награда на фирма Алтерко Роботикс – безжичната камера Shelly Eye.

Digital Nervous System е проектът на Заралаб, с който печели наградата в категория “Интернет на нещата: Общество”. Той изгражда безплатна градска мрежа за свързани устройства в град Стара Загора. Мрежата е базирана на популярния в световен мащаб LoRaWAN протокол, използван и от The Things Network, с чиято помощ могат да се свързват неограничен брой умни устройства. Антените (концентраторите), които се използват за тази технология са с много голям обхват (може да достигне над 20 км при отлични условия). Консумацията на енергия е изключително малка, което позволява на крайните устройства да работят на батерии с години или напълно автономно. Ползите от тази мрежа са много – от безплатна среда за разработка, до глобален пазар с над 600 града към днешна дата.

Проектите бяха оценени от петчленното жури в състав: Албена Спасова, председател на УС на Международна академия за обучение по киберразследвания, Александра Цветкова, директор на фондация “ЛИБРе”, Ина Георгиева, главен редактор на списание “Твоят бизнес”, Калин Цветков, изпълнителен директор и основател на Навигато и Нели Вачева, управител на IDC България.

Водещите критерии при оценка бяха: уникалност, иновативност, полезност, приложимост, обхват, конкурентност, устойчивост и наличие на бизнес модел.

източник: www.bloombergtv.bg

Коментирай

1000
  Subscribe  
Notify of