Nissan планира евентуално разделяне от Renault

Ръководителите на Nissan планират евентуално разделяне от Renault след драматичното бягство на Карлос Гон от Япония, съобщава Bloomberg, цитирайки Financial Times.

Предварителните дискусии включват пълно разделяне по отношение на инженеринга и производството, както и промени в борда на Nissan. Renault и Nissan са отказали коментар пред Financial Times.

Председателят на Renault Жан-Доминик Сенар, който трябва да обяви няколко съвместни проекта за автомобилния алианс през следващите няколко седмици, изрази съмнения относно това дали партньорството между компаниите ще е трайно, когато той смени Гон миналата година. Наскоро назначения изпълнителен директор на Nissan Макото Учида работи в тясно сътрудничество със Сенар по новите проекти, заяви човек, близък до ръководството на Nissan. Но дори и по време на ерата на Гон, според хора, близки до Nissan, някои инженери не са били щастливи от стремежа на Гон да обедини инженерство и производството на двете компании.

Още по темата

Според Financial Times и двете компании производители на автомобили вероятно биха потърсили нови партньори в случай на пълно разделение.

Карлос Гон, бившият ръководител на двете компании, изгради обединението Renault-Nissan през последните две десетилетия. Той обаче избяга от домашния си арест в Япония в края на декември и отиде в Ливан, заявявайки, че така няма да бъде съден по обвинения във финансови престъпления от „манипулираната японска правосъдна система“.

източник: www.bloombergtv.bg

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments