Tesla ще привлича и полски служители за фабриката си в Германия

Еуфорията в Берлин и Бранденбург беше голяма, когато Илон Мъск обяви плановете си за завод на Tesla в района около германската столица. Търсените електромобили, произведени не къде да е, а точно от  Германия, това обещаваше хиляди работни места за берлинчани и бранденбургци само за няколко години. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Но при Tesla изборът на местоположението не е бил фокусиран само върху германските автомобилни инженери като възможни нови служители. Планираното предприятие в Грюнхайде ще е само на около 60 километра от германско-полската граница и американският автомобилен производител очевидно иска да използва това за набирането на служители от съседната страна”.

Попов коментира, че първите обяви за работа на Tesla за фабриката в района на Берлин включват две позиции в отдела за човешки ресурси.

„Координатор по набиране на персонал търсят хора на Мъск, който след това трябва да наема допълнителни служители. Кандидатите трябва да имат ключова квалификация: Трябва да говорят свободно не само немски и английски – но и полски. Други езици са добре дошли”.

Той заяви, че районът Одер-Шпрее изчислява броя на мигрантите, „привлечени от Tesla“, на между 50 000 и 100 000 души.

“Производителят на автомобили очевидно не възнамерява да сключва колективно трудово споразумение, поне първоначално. Според министъра на икономическите въпроси на Бранденбург Йорг Щайнбах (SPD) компанията обаче остава отворена за подхода“.

Очаквайте видео с целия технологичен коментар.

източник: www.bloombergtv.bg

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments